Rouva C.

(2022-2023)

3
2
1
5
4
previous arrow
next arrow

 

Rouva C. on kuvaus intohimoisesta naisen ja miehen tasa-arvoon pyrkivästä avioliitosta ja perhe-elämästä. Se on myös kuvaus kahden naisen välisestä ystävyydestä, joka syttyy, sammuu välillä, herää uudestaan ja kuolee. Rouva C. näyttää millaisista lähtökohdista nousee ja kasvaa totuttujen arvojen kyseenalaistaja ja oikeudenmukaisuuden puolesta taisteleva nainen

-se Minna Canth jonka me tunnemme.

Suuren suosion saanut IN-teatterin Rouva C. valittiin Suomen Harrastajateatterikesän juhlavuoden ohjelmistoon Jyväskylän  kaupunginteatteriin, jonka kunniaksi Rouva C. sai 7 lisänäytöstä!

 

Ohjaajan sana:

Hyvä katsoja, menneisyytemme ihmissuhteet, ympäristöt ja valinnat ovat suuressa vaikutuksessa siihen,
millaisia olemme tänä päivänä, millaisia arvoja vaalimme ja millaisten asioidenpuolesta haluamme ja olemme valmiita taistelemaan. Historiamme muovaa kokonaiskuvan meistä, kuin pala kerrallaan palapelissä, kohti kokonaisempaa teosta.
Minna Canthista puhuttaessa mieleeni nousee kuva vakavasta, eteenpäin katsovasta sekä määrätietoisesta 1800-luvun vaikuttajanaisesta. En kuitenkaan tiennyt, millaiset olosuhteet ja tapahtumat muovasivat Minnasta sen naisen, josta mielikuvani kumpuaa. Nuoren tytön kasvaminen ja kipuilu lapsuudesta irrottautumisineen, opiskeluineen sekä ystävyys- ja rakkaussuhteineen kohti itsenäisesti ajattelevaa ja toimivaa naista, muistuttaa kuin kenen tahansa nuoren kasvamisen polkua.
Aika oli tuolloin kuitenkin hyvin erilainen. Toivon, että Sinä, hyvä katsoja, löydät tarinasta asioita, jotka nyky-yhteiskunnassamme ovat toisin ja joista voimme olla kiitollisia. Toivon, että huomaat tarinasta myös asioita, jotka vielä tänä päivänäkin kaipaavat kipeästi Minnan kaltaista epäkohtien esille tuojaa. Silmiemme pitää nähdä, korviemme kuulla ja sydämemme tuntea.
Kiitos, hyvä katsoja, että tulit jakamaan Minna Canthin tarinaa kanssamme.
Kiitos, rakas työryhmä, että saimme tehda tätä tutustumismatkaa yhdessä.
Ohjaaja, Satu

 

Ohjaus: Satu Hukkanen
Käsikirjoitus: Minna Rytisalo
Dramatisointi: Heini Tola
Musiikki: Ari Satomaa
Valo & äänet: Pekka Huttunen
Kuiskaaja: Jonna Repo
Puvustus: Kirsti Eloranta, Mariaana Korkiakoski, Maija Korhonen
Lavastus: Eero Ylönen
Kampausten suunnittelu: Marja Mutanen
Kahvinkeittäjä: Pirkko Raatikainen

Rooleissa:
Minna: Johanna Loimalahti
Ferdinand: Petri Kainulainen
Flora: Sanna Repo
Isä: Pekka Taipale
Äiti: Minna Taipale
Cygnaeus/NIemi: Jani Riiki
Riika: Anna-Kaisa Paldán
Seminaarilaiset/ köyhä kansa: Maarit Karjalainen, Outi Huttunen, Lotta Paldán